Home

Syndroom van Gilles de la Tourette

Het syndroom van Gilles de la Tourette wordt gekenmerkt door motorische en verbale tics. Niet iedere tic is echter een uiting van dit syndroom.
Wat†is een tic


Een tic is een onwillekeurige, snelle, ongecontroleerde en stereotype beweging of vocale uiting. De dwang om de tic uit te voeren is vaak heel moeilijk beheersbaar. Het scala aan tics is zeer breed en van persoon tot persoon verschillend, bijvoorbeeld: rukkende bewegingen met armen of benen, knipperen met de ogen, het trekken van gezichten, hoesten, snuiven, herhaling van zinnetjes en soms zelfs schelden.

Bijkomende verschijnselen van Tourette kunnen zijn obsessies en dwangmatige (rituele) handelingen, hyperactiviteit en impulsief gedrag. De stoornis kan op sociaal gebied funest zijn omdat vaak gedacht wordt dat iemand zich met opzet zo vreemd gedraagt.Diagnose

Voor de diagnose 'Tourette' moeten de tics al minstens een jaar bestaan en vele malen per dag optreden. Tourette begint al in de kindertijd met eenvoudige motorische en verbale tics en breidt zich successievelijk uit. De eenvoudige motorische tics worden complexe bewegingen en verbale tics kunnen zich ontwikkelen van bijvoorbeeld gromgeluiden tot dwangmatig schelden.Oorzaak

Tourette is een erfelijke ziekte maar de precieze oorzaak is onbekend. Wel is bekend dat er iets misgaat met de stoffen die de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen regelen, de neurotransmitters.
Tourette komt drie maal vaker bij mannen dan bij vrouwen voor.Behandeling

Bij de behandeling blijken anti-psychotische medicijnen de tics goed te kunnen onderdrukken maar de bijwerkingen zijn vaak aanzienlijk. Gedragstherapie, gericht op gewoonte-omkering, kan het gebruik van medicijnen aanvullen.