Home

Parkinson

De ziekte van Parkinson is een relatief veel voorkomende hersenaandoening die vooral ouderen treft. Het†gaat om†een degeneratieve aandoening van het zenuwstelsel met een aantal kenmerkende symptomen zoals beven of spierstijfheid.
een tekort aan dopamine tast de aansturing van spierbewegingen aan
Het typerende beven van een ParkinsonpatiŽnt


Tekort aan dopamine

De fijne motoriek en coŲrdinatie van de bewegingen worden door een gebied diep in onze hersenen verzorgd: de basale ganglia. Deze sturen het motorisch programma voortdurend bij. De signalen van de basale ganglia worden overgebracht door chemische neurotransmitters, waarvan dopamine de belangrijkste is.

Bij de ziekte van Parkinson degenereren de hersencellen die dopamine†produceren -de substantia nigra, een onderdeel van de basale ganglia-†in verhoogde mate. Hierdoor†ontstaat een tekort aan†dopamine waardoor er minder signalen worden verwerkt.
Het gevolg is dat de aansturing van spierbewegingen aangetast wordt.†Er zijn immers†minder verbindingen met andere zenuwen en met de spieren. Armen en benen gaan beven. Tegelijkertijd worden spieren stijf waardoor lichaamsbewegingen moeilijker op gang komen.
De achterliggende oorzaak is vooralsnog niet bekend.Kenmerken van Parkinson

Schuifelende pasjes kenmerken de ParkinsonpatiŽnt. De lichaamshouding raakt verstoord, net als de spraakmotoriek. In gesprekken reageert een ParkinsonpatiŽnt vaak traag, de emotie verdwijnt uit de spraak. Ook de gezichtsspieren worden niet meer goed aangestuurd waardoor een ParkinsonpatiŽnt een 'maskergezicht' kan krijgen en problemen met slikken. In combinatie met de voorovergebogen lichaamshouding verklaart dat het naar buiten lopen van speeksel.

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de symptomen, niet door middel van een scan. De eerste verschijnselen beginnen in de regel tussen 50 en 70 jaar, met de grootste kans tussen 70 en 80 jaar. De ziekte treft ongeveer ťťn procent van de 55-plussers.Progressieve aandoening

De ziekte van Parkinson begint sluipend, vaak met bevingen in de hand. Langzamerhand breiden de bevingen zich uit. Het is een progressieve aandoening, een ziekte dus die verergert.
Naarmate ParkinsonpatiŽnten ouder worden stijgt de kans op het krijgen van dementie. ParkinsonpatiŽnten zijn ook vatbaar voor het krijgen van een depressie. Bij de behandeling richt oefentherapie (zoals lichaamsbeweging en logopedie) zich op de motorische problemen.

Er vindt veel wetenschappelijk onderzoek plaats naar Parkinson. Hierdoor zijn er al meerdere medicijnen beschikbaar die zich richten op bijvoorbeeld de hoeveelheid of werking van dopamine. Een hersenoperatie kan ervoor zorgen dat het beven en de stijfheid minder worden.