Home

Neglect en hemianopsie

Neglect en hemianopsie zijn beide gevolgen van een hersenbeschadiging, meestal door een beroerte.
Tekening gemaakt door iemand met neglect
Tekening gemaakt door iemand met neglect

Neglect 

Bij neglect ("verwaarlozing") heeft men geen aandacht voor één kant van zijn lichaam en voor de omgeving aan deze kant. De hersenen verwerken wat iemand aan één kant hoort, ziet of voelt niet goed. Aangeboden prikkels worden niet of veel later waargenomen.

De veronachtzaamde zijde hangt samen met de plaats van de beroerte in de hersenen: was die in de rechterkant van de hersenen, dan zal het neglect zich aan de linkerzijde manifesteren. Neglect komt bij een rechtszijdige hersenbeschadiging vaak voor. Was de beroerte in de linkerhelft, dan uit het neglect zich aan de rechterzijde.

Bij een beroerte in bijvoorbeeld de rechterhersenhelft bestaat de linkerkant  van het lichaam, van de ruimte of van een voorwerp als het ware niet meer. Het gevolg is dat de patiënt regelmatig links tegen iets aanbotst, slechts één sok -de rechter- aandoet, het gezicht maar voor de helft scheert of een bord maar half leegeet omdat de andere helft niet wordt opgemerkt. Ook in sociale situaties kan neglect zich manifesteren: bezoek dat aan één zijde zit wordt genegeerd.Eveneens een 'neglect' tekening
Eveneens een 'neglect' tekening

Neglect is geen visuele stoornis. De patiënt kan dus wel zien maar verwerkt slechts de prikkels van bijvoorbeeld de rechterkant. Zelf is hij er zich niet van bewust dat slechts een deel wordt waargenomen. Neglect kan geleidelijk verbeteren. De behandeling van zowel neglect als hemianopsie hoort tot het werkterrein van de ergotherapeut.Hemianopsie

Hemianopsie betekent een halfzijdige gezichtsvelduitval. Het ontstaat doordat in de hersenen liggende zenuwbanen van het oog beschadigd zijn. Bij hemianopsie is van ieder oog een stukje gezichtsveld uitgevallen: het is een wazig gebied. Het centrale gezichtsveld blijft meestal gespaard waardoor hemianopsie niet altijd direct opvalt. Dat gebeurt pas wanneer iemand steeds ergens tegenop loopt of moeite heeft met lezen.

Mensen met hemianopsie zijn zich bewust van het feit dat ze niet alles zien. Als het hoofd of de ogen worden gedraaid, ziet men toch wat er in het wazige gebied gebeurt. Met dit soort handigheidjes kan men leren omgaan met hemianopsie want het is verder niet te genezen.