Home

ME

ME staat voor Myalgische Encephalomyelitis. Het wordt ook het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) genoemd omdat er sprake is van abnormale vermoeidheid. CVS is een verzamelnaam voor†een klachtenpatroon dat†het gevolg is van een†groot tekort aan energie. Maar er is meer aan de hand.

Term Myalgische Encephalomyelitis

Myalgie betekent spierpijn, encephalomyelitis ontsteking van hersenen en ruggenmerg.†Onderzoekers dachten aanvankelijk aan een ontsteking van het hersen- en ruggenmerg, vandaar de naam†'myalgische encephalomyelitis'. Maar ME is (nog) geen medisch vast te stellen aandoening. Er zijn geen aantoonbare neurologische afwijkingen.†Symptomen

ME/CVS is een syndroom: een ziektebeeld dat wordt gekenmerkt door een combinatie van ziekteverschijnselen. PatiŽnten kampen met ernstige† vermoeidheid, met spierpijn en†hebben verder problemen met geheugen en concentratie. Bij veel van hen functioneert het immuunsysteem niet goed waardoor†ze vaak last hebben van infecties. Daarnaast kunnen er gewrichtsklachten, hoofd- en keelpijn, opgezette lymfeklieren en slaapstoornissen voorkomen.

De oorzaak van ME blijft onbekend. Sommigen vermoeden dat het te maken heeft met de nasleep van een virusinfectie aangezien ME vaak†optreedt na bijvoorbeeld Pfeiffer of griep. Omdat ME drie keer zo vaak vrouwen treft dan mannen wordt ook gezocht naar hormonale oorzaken.Diagnose

De diagnose wordt gesteld door alle andere mogelijke aandoeningen uit te sluiten. Net als bij whiplash kan het ontbreken van een duidelijke diagnose problemen geven met bijvoorbeeld werk en verzekeringen. Ook kan het patiŽnten het gevoel kan geven dat hun klachten, en daarmee de patiŽnt zelf, niet serieus genomen worden.


Ten minste 20.000 Nederlanders hebben ME. Mede vanwege de onbekende oorzaak bestaan er geen medicijnen die ME kunnen verhelpen. Wel is er de mogelijkheid van gedragstherapie.