Home

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking wordt ook wel nekkramp of meningitis genoemd. Het betreft hier een ontsteking van de vliezen die de hersenen omgeven.

de drie hersenvliezen
De drie vliezen die de hersenen omgevenTwee vormen van hersenvliesontsteking


Virale hersenvliesontsteking

Ontsteking veroorzaakt door een virus. Dit is de minder ernstige variant die meestal binnen†een ŗ† twee weken vanzelf geneest. Verschijnselen zijn onder meer hoofdpijn, koorts en lichte nekstijfheid.


BacteriŽle hersenvliesontsteking

Ontsteking van de hersenvliezen door ťťn van de drie bacteriŽn: meningokok, pneumokok of 'Hib'. De laatste komt sinds 1993 steeds minder voor vanwege een vaccin dat kinderen meekrijgen bij de DKTP-prik. Het betreft bacteriŽn die (onschuldig) in de neus-keelholte zitten maar die bij verminderde weerstand via het bloed in de hersenvliezen terecht komen.


Voorbeelden van huidbloedinkjes


Kenmerken†van een bacteriŽle hersenvliesontsteking

Deze kenmerken zijn: huidbloedinkjes (paarsrode vlekjes die niet verdwijnen als je erop duwt), ernstige hoofdpijn, stijve nek, koorts, overgeven, veranderd bewustzijn (slaperig of zelfs bewusteloos). Bij pasgeborenen zijn deze verschijnselen moeilijker waar te nemen, ze vertonen vaak een prikkelbaar of juist lusteloos gedrag.
Snel handelen is nodig: direct naar het ziekenhuis waar de bacterie met antibiotica kan worden gedood. De bacterie kan nauwelijks buiten het lichaam leven en is daarom alleen besmettelijk bij dicht menselijk contact (scholen, militairen, gezinsleven).