Home

Hersentumor

Een tumor is een gezwel dat ontstaat wanneer lichaamscellen door ongecontroleerde celdeling gaan woekeren.
Voorbeelden van hersentumoren
Voorbeelden van hersentumoren

Hersenweefsel in de verdrukking

Algemeen gesteld†verstaan we onder†een†gezwel 'abnormale nieuwe weefselvorming' ergens in het lichaam. Deze kan goedaardig of kwaadaaardig zijn. Een tumor is kwaadaardig wanneer†hij de neiging heeft zich naar andere delen van het lichaam uit te zaaien. Bij een hersentumor is dit onderscheid minder van belang: ook een goedaardig gezwel neemt ruimte in de schedel in waardoor hersenweefsel in de verdrukking raakt.
Er bestaan verschillende soorten hersentumoren.†Metastase in de hersenen en astrocytomen komen het meeste voor. Metastase is een uitzaaiing van een kwaadaardig gezwel elders in het lichaam. Astrocytomen ontstaan uit snelgroeiende stervormige gliacellen (astrocyten) die vooral in de grote hersenen voorkomen. Door de vele uitlopers is de kwaadaardige tumor soms moeilijk in zijn geheel operatief te verwijderen.Klachtenpatroon loopt uiteen

Een hersentumor kan zeer uiteenlopende klachten geven. Deze zijn afhankelijk van de plaats en de grootte van de tumor. Mogelijke verschijnselen zijn hoofdpijn, misselijkheid, verlammingen, epilepsie, slaperigheid, gehoor- en gezichtsstoornissen. Afhankelijk van de plaats van de tumor kunnen de gevolgen onder andere ongeremde emoties zijn, afasie, apraxie (het onvermogen complexe handelingen in de juiste volgorde te verrichten), neglect† en hemianopsie.


Behandeling†

Een neuroloog stelt op grond van de verschijnselen de diagnose.†Aanvullend kan een CT- of MRI-scan de tumor in de hersenen laten zien. De behandeling is afhankelijk van het soort tumor en het stadium waarin deze zich bevindt. De tumor zit tussen gezond weefsel waardoor deze soms moeilijk operatief te verwijderen†is. Een bestralingskuur of chemotherapie (medicijnen) kan vervolgens voorkomen dat een gezwel weer terugkomt. De toekomstverwachting van iemand met een hersentumor verschilt van geval tot geval.