Home

Beroerte

Een beroerte wordt ook CVA (cerebro vasculair accident) of attaque genoemd. Bij een beroerte gaat er iets mis met de bloedcirculatie in de hersenen.

Beroerte
Beroerte


Symptomen

Een beroerte ontstaat plotseling en kan gepaard gaan met bewusteloosheid. Symptomen kunnen zijn: verlammingen in het gezicht (bijvoorbeeld een scheve mond) of eenzijdige verlamming van het lichaam,†warrig spreken en denken, verstoring of verlies van het gezichtsvermogen, verdoofd gevoel in arm, been of gezicht, tintelingen, ernstige hoofdpijn (meestal bij bloeding), duizeligheid en evenwichtsstoornissen.Oorzaak

Een beroerte wordt meestal veroorzaakt door een slechte kwaliteit van de binnenwand van bloedvaten. Dit kan komen door ouderdom (aderverkalking), een ongezonde levensstijl, suikerziekte, te hoge bloeddruk of een verhoogd cholesterolgehalte.
De kans op een (nieuwe) beroerte kan dan ook worden verkleind door niet te roken, gezond te eten en voor voldoende lichaamsbeweging te zorgen.Verschillende verschijningsvormen beroerte


Herseninfarct

Het herseninfarct komt het meeste voor. Vanwege een dichtgeslibde ader (trombose) of een bloedstolsel dat een hersenslagader verstopt (embolie), krijgt een deel van de hersenen te weinig bloed waardoor het hersenweefsel afsterft.


Hersenbloeding

Een hersenbloeding is het gevolg van een lek in een hersenbloedvat. Zo'n lek kan ontstaan door een zwakke plek in de bloedvatwand waardoor bloed de hersenen instroomt.


Tia

Een TIA staat voor Transient Ischaemic Attack: een tijdelijke doorbloedingsstoornis in de hersenen. Een TIA lijkt op een beroerte, maar gaat snel weer voorbij (meestal binnen een half uur). TIA's kunnen een voorbode zijn van een echte beroerte.

Huisarts waarschuwen

Bij een beroerte†is het belangrijk dat†onmiddellijk de huisarts gewaarschuwd wordt. Snel ingrijpen kan de schade beperken. Dankzij de huidige behandelingsmethoden is het in sommige gevallen namelijk mogelijk de†bloedcirculatie van de betrokken hersengedeelten tijdig weer op gang te brengen en zo onnodig verval van hersenweefsel te voorkomen.Revalidatie

De revalidatie richt zich met name op het weer oppakken van algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) zoals wassen, aankleden en eten. Daarnaast is er bijvoorbeeld logopedie om het spreken te verbeteren en fysiotherapie voor het bewegen.

De beste resultaten met revalidatie worden in de eerste twee jaar behaald, daarna treedt er meestal niet veel verbetering meer op.†Een patiŽnt kan echter nog wel leren beter om te gaan met de overgebleven, zeer uiteenlopende,†beperkingen/gevolgen.


Lichamelijk

O.a. verlamming of incontinentie


Emotioneel en gedragsmatig

O.a. geen rem op emoties of†depressie


Cognitief

O.a. trager denken, geheugenzwakte, afasie (problemen met taal, spreken, lezen en schrijven), apraxie (moeite met meervoudige handelingen), neglect (een linker- of rechterhelft van het lichaam verwaarlozen), agnosie (niet meer herkennen van personen of voorwerpen).†