Home

Dolfijn van Cuvier


Dolfijn van Cuvier (Ziphius cavirostris). Illustratie: Rob van Assen - © ArtBoutique

Classificatie
Klasse: Mammalia (zoogdieren)
Orde: Cetacea (walvissen)
Onderorde: Odontoceti (tandwalvissen)
Familie: Ziphiidae (spissnuitdolfijnen)
Geslacht: Ziphius
Soort: Ziphius cavirostris (dolfijn van Cuvier)


Namen
Nederlands: dolfijn van Cuvier
Engels: Cuviers beaked or goose-beaked whale
Frans: ziphius
Spaans: zifio de Cuvier
Duits: Cuvier-Schnabelwal

© 2003 Kustvereniging EUCC, Leiden

Beschrijving
De dolfijn van Cuvier†heeft een lang en robuust lichaam. De rugvin kan in vorm variŽren van een driehoek tot een sikkel en de borstvinnen zijn kort en stomp. De staartvin is breed en loopt door: er zit dus geen inkeping in het midden. Het lage voorhoofd loopt uit op een brede, stompe snuit, die -†naarmate de dolfijn ouder wordt†-†steeds minder duidelijk zichtbaar wordt. De lijn van de mond is naar achteren toe omhoog gekruld zodat het lijkt alsof de dolfijn lacht. Mannetjes hebben twee tanden op de punt van de onderkaak die nog net zichtbaar zijn als de mond gesloten is.

Kleur
De kleur varieert van zwart tot bruin met witte of crŤmekleurige vlekken en cirkelvormige littekens aan de onderzijde en flanken. Oudere mannetjes hebben grote witte vlekken van hun snuit tot op het midden van de rug.

Lengte
Volwassen exemplaren:††5,50†- 7m; pasgeborenen: 2†- 3 m.

Gewicht
Volwassenen: tot ongeveer 3000 kg; pasgeborenen: tot 250 kg.

Verspreiding
De dolfijn van Cuvier is verspreid over een zeer groot gebied: van tropische tot gematigd koude wateren van de Atlantische, Stille en Indische oceaan. De enige plaats waar ze niet voorkomen is rond de poolcirkels.

Migratie
Populaties blijven voornamelijk op dezelfde plek. Concentraties zijn te vinden rond eilanden in de oceanen en in afgesloten zeeŽn als de Japanse zee en de Middellandse zee.

Habitat
De dolfijn van Cuvier houdt van diep water en wordt dan ook zelden in de buurt van de kust aangetroffen.

Voedsel
Inktvis, diepzeevis, maar ook krab en zeesterren.

Gedrag en voortplanting


Sociaal Gedrag
Meestal treft men ze aan in groepen van twee tot vijfentwintig dieren, maar oude mannetjes worden ook wel alleen aangetroffen.

Mobiliteit
De dolfijn van Cuvier is geen acrobaat, maar hij kan wel†opspringen uit het water, om vervolgens nogal onhandig neer te komen. Het is wel een goede duiker:†hij kan 20 tot 40 minuten onder water blijven. De maximale snelheid ligt rond de 5 knopen.

Bijzonderheden
De dolfijn van Cuvier kan heel diep duiken en gaat vrijwel recht naar beneden.

Voortplanting

Over de voortplanting is bijna niets bekend. Het lijkt erop dat er geen vast patroon is voor paren en baren: kalveren worden het hele jaar door geboren.

Predatie en competitie
Onbekend.

Bedreigingen
Alle bedreigingen zijn afkomstig van de mens: voornamelijk visnetten of andere lijnen waarin ze verstrikt raken. Er wordt wel jacht op ze gemaakt, maar niet zoveel dat het een bedreiging voor de soort zou kunnen zijn.

Bescherming
Bern Conventie Appendix II
CITES: app. II
EU Habitatrichtlijn, bijlage IV
IUCN beschikt over te weinig informatie om tot een oordeel te komen.

Aantallen
Onbekend.

Voor een overzicht van strandingen aan de Nederlandse kust: www.walvisstrandingen.nl

Aanbevolen literatuur en bronnen:
www.cetacea.org
www.wdcs.org
animaldiversity.ummz.umich.edu
quin.unep-wcmc.org
www.whalecenter.org
The Magna Illustrated Guide to Mammals of Britain and Europe
M. WŁrtz and N. Repetto, Walvissen & Dolfijnen