Home

Het perfecte gezicht

Perfect?

Elke dag weer confronteert de spiegel je met je eigen gezicht. Ben je echt tevreden met je uiterlijk? Of heb je liever vollere lippen, geen enkel rimpeltje of een andere neus? Iedereen heeft wel iets om niet tevreden over te zijn. Hoe komt dat? Waarom is uiterlijk zo belangrijk? En bestaat†het ideale uiterlijk?

Timeless beauty

Door de tijd heen zijn schoonheidsidealen vaak veranderd. In elke tijd heeft men een bepaald aspect van het lichaam bijna tot in het extreme willen veranderen.

Neem bijvoorbeeld de geŽpileerde haarlijn in de renaissance, of de extreem dunne tailles in de achttiende eeuw en in de jaren '60. Niemand had in 1966 een dunnere taille dan fotomodel Twiggy (twijgje).

Schoonheid uit de Renaissance, met geŽpileerde haarlijn.

Functie van schoonheid

Als de mens zo streeft naar schoonheid, naar een aantrekkelijk uiterlijk, dan vermoed je haast dat schoonheid een functie heeft. De meeste theorieŽn denken vanuit een evolutionair uitgangspunt. Iemand die er aantrekkelijk uitziet toont daarmee dat zijn of haar genen goed en gezond zijn, kortom dat hij of zij genetisch een goede partner is.

Ook zou de vorm van een gezicht iets zeggen over de hormoonhuishouding van de persoon.†Mannen met brede kaken worden door de meeste vrouwen als aantrekkelijk beschouwd. Waarschijnlijk omdat de vrouwen een goede dosis testosteron belangrijk vinden (iemand die haar kan verdedigen). Mannen met ietsje vrouwelijker kaken krijgen echter de meeste voorkeur: waarschijnlijk omdat een teveel aan testosteron zich ook tegen de vrouw kan keren.

Feit is: mooie mensen krijgen meer aandacht, verdienen vaak meer geld, krijgen de mooiste partner en krijgen meer voor elkaar.

Wat is een mooi gezicht?

Schoonheid is een heel subjectief begrip. Iedereen vindt iets anders mooi. Toch blijken er een aantal karakteristieken in bijvoorbeeld het gezicht, die sterke positieve reacties teweeg brengen en een grote aantrekkingskracht uitoefenen als men er naar kijkt. Een aantal van deze kenmerken zijn, de kleur van de huid (getint), de huidtextuur (glad en zacht), de grootte (1:7 1:8 t.o.v. de lengte) en de vorm. Voor de vorm van het gezicht had men nog niet echt†een goede beschrijving.

Symmetrie en harmonie

In de vorm van het gezicht spelen twee componenten een rol: symmetrie en harmonie. Een symmetrisch gezicht wil zeggen dat de linker en rechterhelft erg op elkaar lijken. De spiegellijn ligt verticaal op het gezicht. Een grote gelijkenis van beide helften wordt vaak als aantrekkelijk ervaren.† Zelfs babies kijken langer naar een symmetrisch gezicht dan naar een minder symmetrisch gezicht.

Wiskundig mooi

Ooit gedacht dat een nummer mooi kon zijn? Er is een getal dat al ongeveer 2000 jaar geassocieerd wordt met schoonheid: het is de zogenaamde gulden snede. Dit getal is ongeveer 0,618. Als iets een ratio heeft van 1 staat tot 1,618 wordt dat als mooi beschouwd. Deze gulden snede is ook in kunst en in de natuur terug te vinden. Deze ratio kun je gebruiken om zogenaamde gouden figuren te maken, bijv een driehoek waarbij verhouding tussen lengte en hoogte gelijk is aan 1 : 1,618.

Het gouden masker. Hiervoor zijn 40 gouden decagons van 6 verschillende maten gebruikt.

Dr. Marquardt heeft op basis van deze gouden figuren een masker ontworpen dat misschien wel het ideale gezicht kan zijn. Hij denkt dat we in onze hersenen een soort voorbeeldgezicht hebben waaraan we de gezichten in het dagelijks leven toetsen. Hoe dichter bij dit voorbeeld gezicht hoe sterker we erop reageren. Dr. Marquardt denk dat een mooi gezicht eigenlijk vooral betekent: een menselijk gezicht. Dit voorbeeldgezicht zorgt ervoor dat anderen je heel snel als mens herkennen.

Beroemde schoonheden passen het masker

Het masker van Dr. Marquadt past erg goed op een aantal beroemde schoonheden, zoals de Egyptische vrouwelijke farao Nefertiti. Ook geeft een studie aan dat† veel culturele groepen gezichten mooi vinden die vrij goed op het masker passen. Er is dus zoiets als een gemeenschappelijk schoonheidsideaal.

Marquardts schoonheidsmasker past perfect op farao Nefertiti

Marquardts masker wordt soms gebruikt voor plastische chirurgie. De gedachte is eenvoudig: je kunt gezichtscorrecties gemakkelijker uitvoeren omdat je een maat voor aantrekkelijkheid in handen hebt.