Home

Portret van André Kuipers

Foto: European Space Agency (ESA)

 

André Kuipers
Astronaut van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA).

 

 

Persoonlijke gegevems
Geboren op 5 oktober 1958 in Amsterdam. Samenwonend, twee dochters. Interesses: Vliegen, duiken, skiën, trektochten, reizen, geschiedenis.

 

 

Opleiding
Atheneum-B, behaald op de "Van der Waals" scholengemeenschap (huidige Amstel Lyceum) in 1977. Hij behaalde zijn artsexamen in 1987 aan de Universiteit van Amsterdam.

 

 foto: ESA

 

Organisaties
Lid van het Nederlands Genootschap voor Luchtvaartgeneeskunde, de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart, Aerospace Medical Association, Planetary Society, Vliegclub Flevo.

 

 foto: ESA

 

Ervaring
Tussen de co-assistentschappen van zijn medische opleiding door, participeerde André Kuipers in onderzoeken op de evenwichtsafdeling van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

In 1987 en 1988, als officier bij de Afdeling LuchtvaartGeneeskunde van de Koninklijke Luchtmacht, deed hij onderzoek naar ongevallen en incidenten met straaljagers als gevolg van ruimtelijke desoriëntatie bij vliegers.

In 1989 en 1990 was André Kuipers werkzaam op de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling van het Aeromedisch Instituut te Soesterberg (voormalig Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Geneeskundig Centrum (NLRGC) Hij was daar betrokken bij onderzoek naar ruimteziekte, contactlenzen voor vliegers, evenwichtsfunctie, bloeddruk en hersendoorbloeding, zowel in gewichtloze omstandigheden in speciale vliegtuigen als tijdens hoge versnellingen in de centrifuge.

Daarnaast verrichtte hij medische keuringen bij vliegers, hield hij zich bezig met de medische bewaking van jachtvliegers tijdens trainingen in de centrifuge en gaf hij les aan piloten.

Vanaf 1991 houdt André Kuipers zich bezig met de voorbereiding, coördinatie en uitvoering van fysiologische experimenten voor de Europese Ruimtevaart Organisatie (ESA). Hij was Project Scientist voor Anthrorack, een faciliteit voor de bestudering van diverse fysiologische processen, die gebruikt werd tijdens de tweede Duitse Spacelab vlucht in 1993 en voor twee instrumenten voor long- en botonderzoek op de Euromir-95 vlucht, die een halfjaar duurde.

Vervolgens was hij betrokken bij de ontwikkeling van een spierkrachtmeter (TVD), die tijdens de Spacelab vlucht in 1996 werd gebruikt, de ontwikkeling van de Muscle Atrophy Research and Exercise System (MARES), een apparaat voor spieronderzoek in het ruimtestation, en de ontwikkeling van een elektrische spierstimulator (PEMS)voor onderzoek bij astronauten.

In oktober 1998 werd Kuipers geselecteerd als astronaut en in juli 1999 voegde hij zich officieel bij het Europese Astronautenteam, dat als thuisbasis het Europese Astronautencentrum (EAC) in Keulen (D) heeft.

 

 foto: ESA

 

Recente werkzaamheden
Naast de training voor de taken als astronaut, participeren de Europese astronauten ook in de projecten die te maken hebben met de bouw van het Internationale Ruimtestation ISS en het wetenschappelijk onderzoek aan boord.

André Kuipers werd gestationeerd bij het European Space Research and Technology Center (ESTEC) in Noordwijk (NL), waar hij zijn werk voor de Afdeling Microzwaartekracht Onderzoek binnen het Directoraat van Bemande Ruimtevaart en Microzwaartekracht voortzette.

Hij ondersteunde een actief onderzoeksprogramma op het gebied van menselijke fysiologische aanpassing aan gewichtloosheid. Als projectwetenschapper coördineerde hij Europese experimenten op het gebied van longfunctie en bloeddrukregulatie met speciale door ESA ontwikkelde apparatuur, het Advanced Respiratory Monitoring System (ARMS). Deze apparatuur werd gebruikt aan boord van Space Shuttle STS-107.

André Kuipers ondersteunt experimenten tijdens de gewichtsloosheids (parabool) vluchten die ESA twee keer per jaar met een vliegtuig uitvoert en participeert in deze vluchten als onderzoeker, laborant, proefpersoon of begeleidend arts.

In 2002 volgde André Kuipers de basis-astronautentraining van ESA, die wordt gegeven in EAC, Keulen en het Yuri A. Gagarin Kosmonauten Training centrum, beter bekend als Sterrenstad, in de buurt van Moskou. Deze training behelsde lessen op allerlei wetenschappelijk en technisch gebied, lessen over de systemen van het ISS, overlevingstraining in winterse omstandigheden en bij waterlandingen, en training voor het maken van ruimtewandelingen.

Tijdens de Belgische Sojoez-vlucht "Odissea" in oktober 2002 ondersteunde hij het grondteam in het Russische vluchtleidingscentrum TsUP, en onderhield mede het contact met ESA astronaut Frank De Winne aan boord van het ISS. In oktober 2003 deed hij hetzelfde voor de vlucht van de Spaanse astronaut Pedro Duque, voor wie André Kuipers als reserve trainde.

In december 2002 werd André Kuipers geselecteerd als boordingenieur voor een Sojoez-vlucht naar het Internationale Ruimtestation, die eind april 2004 zal plaatsvinden. Op dit moment traint André Kuipers in Sterrenstad ter voorbereiding van zijn missie.

Bron: European Space Agency