Home

Klimatologie en glaciologie van Antarctica

Op de Zuidpool is alles extreem: extreem koud, extreem windering, extreem verlaten en extreem veel ijs. luchtbelletjes in diep liggende ijslagen verraden hoe het klimaat op aarde er vroeger heeft uitgezien. Het is de vraag of de recent ingezette opwarming van het wereldklimaat in het ijs gedocumenteerd zal worden: het ijs van de polen smelt namelijk in steeds sneller tempo af.

 

 

 

 Continent van extremen

Windsnelheden van zeventig meter per seconde, temperaturen van soms wel zestig graden onder nul, 25 miljoen kubieke meter ijs, genoeg de oceanen meer dan zestig meter te laten stijgen als het ooit smelt. Alles aan Antarctica is extreem.

 

 De ijskap als klimaatarchief

Kleine luchtbelletjes in het eeuwenoude poolijs bevatten nauwkeurige informatie over de veranderende samenstelling van de atmosfeer in de loop der tijden. Klimaatveranderingen, zoals ijstijden, zijn goed zichtbaar.

 

 Rivieren van ijs

Het poolijs ligt niet stil op Antarctica. IJs stroomt met een snelheid van soms wel een kilometer per jaar omlaag. De zuidpool heeft rivieren van ijs.

 

 Antarctica en klimaatverandering: een rampzalig scenario?

Waarnemingen aan het poolijs laten zien dat de hoeveelheid ijs de laatste jaren in een versnellend tempo aan het slinken is. IJsplaten die duizenden jaren onveranderd zijn gebleven, zijn soms in een maand verdwenen.