Home

Storm

Bij een storm nemen veel mensen een kijkje aan zee. Hoge golven en woeste schuimkoppen zorgen voor een mooi schouwspel. De zee pakt in haar woede alles wat ze pakken kan en grote stukken duin kunnen worden afgeslagen. De harde wind doet het zand opwaaien en vervoert het met hoge snelheid door de lucht.

Het is verstandig om een lange broek aan te trekken, want het striemende zand kan erg pijnlijk zijn voor je benen. Je kan je voorstellen dat planten en dieren hier ook last van hebben. Er zijn maar weinig planten die tegen het striemende zand kunnen. Op de eerste duinenrij, direct aan het strand, groeien dan ook niet veel planten. Helm kan er wel tegen. Hij heeft een uitgebreid wortelstelsel en kan steeds weer boven het opgestoven zand uit groeien. Dankzij helm kunnen duinen soms wel tien meter de lucht in groeien.

Vlier als windboom
Vlier als waaiboom

Iets verder landinwaarts is de invloed van wind en zand ook goed te merken. Veel planten groeien alleen in de beschutting van een duin of een grote struik.† De vlier beschermt zichzelf tegen de wind en groeit in de luwte van zijn eigen dode takken.†De plant ziet er soms dood uit, maar als je een kijkje neemt onder een dode tak zul je zien dat hij wel degelijk leeft. Het effect van wind is ook goed te zien aan de meidoorn. De takken van deze struik groeien met de wind mee. Het is een raar gezicht, het lijken net haren die wapperen in de wind. Alleen ook zonder wind blijven deze takken zo scheef staan. Planten die op deze manier met de wind meegroeien noemen we waaibomen. Andere mooie voorbeelden vinden we bij de den en de populier. Bij een regenbuitje is het best handig als afdakje.