Home

Natuurlijke flora in de tuin

In de meeste tuinen zijn†planten aangeplant die door kruising of selectie zijn veredeld en er mooier uit zien dan hun wilde voorouders.††Tussen deze†'cultivars'†komen†vanzelf wilde†planten op die als onkruid worden bestempeld en vrijwel altijd worden weggeschoffeld, om te zorgen dat ze de cultivars niet verdringen.††Maar in†de natuurlijke tuin wordt juist ruimte gegeven aan†planten die spontaan opkomen.

Cultivars zijn planten die door kruising of selectie zijn 'veredeld' tot grootbloemige, dubbelbloemige en bontbladige variŽteiten. Deze sierplanten herinneren nog maar in de verte aan hun natuurlijke voorouders. Vaak hebben ze belangrijke overlevingseigenschappen als resistentie tegen vraat of ziekte verloren. Om zich te handhaven zijn ze aangewezen op de zorg van de tuinder.

De natuurlijke voorouders van cultivars zien er meestal minder spectaculair uit dan hun veredelde nazaten, maar bezitten nog wel oorspronkelijke eigenschappen. Als voorouders van de cultivars spontaan in de tuin opkomen worden ze echter meestal gezien als onkruid en meteen verwijderd, omdat men bang is dat ze de cultivars†verdringen.†Toch is het van belang om ook de spontane groeiers de ruimte te geven en niet weg te schoffelen. Want zij bevatten nog de oorspronkelijke eigenschappen die bij de cultivars zijn uitgekruist. En die eigenschappen kunnen later best eens van belang blijken te zijn, bijvoorbeeld als men een variŽteit wil hebben die goed tegen insectenvraat kan. Die variŽteit kan dan prima gedijen, zonder gif te hoeven gebruiken.