Home

Waarom biodiversiteit in je eigen tuin?

De genetische variatie in gewassen neemt af

De "economy of scale" van de landbouw- en voedsel-verwerkende industrie heeft ertoe geleid, dat meer dan 90% van de inname van calorieŽn komt van slechts 30 gewassen. Ook de variatie binnen de gewassoorten neemt af.

Het is echter essentieel, dat de traditionele diversiteit blijft bestaan

Deze stelt boeren overal ter wereld in staat veestapels of gewassen te kiezen of nieuwe rassen te ontwikkelen als antwoord op ziektes en plagen, veranderingen in het milieu of klimaat of veranderingen in de vraag van consumenten.
(Bron: Global Plan of Action, 1996)

Biodiversiteit, de groene lijn van nu naar later

Standaardproducten zijn niet verkeerd. Standaardgewassen ook niet. U, de tuincentra, de supermarkten en de economie kunnen er niet buiten. Maar het gaat om het evenwicht. Tussen onvoorspelbaar biodivers en precies weten wat je koopt. Het gaat om het evenwicht tussen succesvolle maar onveranderlijke eindproducten en nieuwe biodiverse beginnetjes.
Geef de natuur weer meer speelruimte. Door biodiversiteit. Door het bewaren van ons groene erfgoed. En -daarmee- van het genetische begin van al het groen van later. Het is echt waar. Het groen in de supermarkt van over 100 jaar kan binnenkort geboren worden in uw achtertuin. Het is echt waar. Biodiversiteit werkt. We hebben er een wereld aan te danken. Doet u mee?

Bijzonder zaad zoekt onderdak!

Wat ziet u als u een akker ziet? Alsof heel Nederland bevolkt wordt door zestien miljoen keer uzelf. Geen variatie. U ziet ťťn enkel type van een plantensoort en dus ziet u maar heel weinig van wat die soort allemaal te bieden heeft. Een smal straatje als eindpunt, miljoenvoudig herhaald, in elke plant opnieuw. De natuur mag steeds minder experimenteren. Terwijl daar toch maar zo weinig voor nodig is. Een bloembak, een stukje achtertuin. En het zaad is gratis. Dus doet u mee? Klik dan op de zaadruilbeurs, www.denationaleproeftuin.nl