Home

Drinkwater uit zeewater

Er is heel veel water op aarde. De wereldzeeŽn en oceanen beslaan 71% van het totale aardoppervlak. De totale hoeveelheid water wordt geschat op 1,4 miljard kubieke kilometer (een km3 is gelijk aan een miljard m3).

Van al het water op aarde is 'slechts' 2,5 procent zoetwater. Daarvan bevindt 69 procent zich in gletsjers of in een permanente sneeuwlaag, is 30 procent grondwater, bevindt 0,3 procent (93.000 km3) zich in meren en rivieren en is 0,9 procent onder meer waterdamp, permafrost, grondijs en bodemvocht (zie figuur). Zout Oceaanwater is erg zout en daardoor niet geschikt om te drinken. Het bevat gemiddeld 35 gram zout per liter. De totale wereldhoeveelheid zeezout wordt geschat op een slordige 50†000 miljard ton. Daarmee kan je het hele aardoppervlak onder een laag van 165 meter zout begraven!††

Water om te drinken
Drinkwater wordt meestal op een andere manier verkregen. Veel van het drinkwater in Nederland komt van het oppervlakte water, dat is water uit meren en rivieren. Een ander deel komt uit de grond, het grondwater. Elke soort water heeft een eigen zuiveringsproces. Het zuiveren is nodig om water te krijgen met een goede kwaliteit. Er mogen bijvoorbeeld geen giftige stoffen meer in zitten, of bacteriŽn die je ziek kunnen maken!
Drinken uit de oceaan

Toch is er op sommige plekken op de wereld, bijvoorbeeld op Cyprus of Malta of landen in het Midden-Oosten, een tekort aan goed drinkwater. Er zijn daarom veel mensen bezig om te bekijken hoe je op een slimme manier toch genoeg drinkwater kan krijgen. Een van de oplossingen is om drinkwater te maken van oceaanwater. Het belangrijkste wat je moet doen is het water minder zout maken. Dat wordt ontzilten genoemd. Er bestaan verschillende manieren om zeewater te ontzilten. De meest voorkomende manier is destillatie. Je verwarmt het water zodat het gaat verdampen (dat is de stoom die uit een fluitketel komt waarin water kookt). De waterdamp wordt opgevangen in een koele ruimte. De damp verandert dan weer in waterdruppels (de damp slaart neer). Als je al die druppels verzamelt heb je drinkwater. Het zout is dan achtergebleven in de verwarmingsketel.

Er zijn nog een aantal andere slimme manieren gevonden om drinkwater uit zeewater te halen. Het is dus zeker wel mogelijk! Het grootste probleem zijn de kosten. Het kost veel energie om al het water op te warmen. Het is dus vooral een hele kostbare manier om aan schoon water te komen. Maar waarschijnlijk wordt er in de toekomst meer gebruik gemaakt van deze methode.††


Klik op 'Nemo' (bovenaan) voor een overzicht van de beschikbare artikelen van NEMO