Home

Zonnebloemen

De meeste mensen zullen vanaf kind af aan al gefascineerd zijn geweest door de grote felgekleurde zonnebloem (Helianthus Anuus). Voor kinderen gaat het opkweken van bloemen en planten vaak te langzaam, maar de zonnebloem†heeft een†flinke groeisnelheid, ziet er aantrekkelijk en groots uit en is bijna overal op te kweken. Voor volwassenen heeft de zonnebloem vaak een nostalgische en romantische associatie met landelijke en romantische tafereeltjes of ouderwetse cottages, in het echt of op schilderijen en plaatjes.

zonnebloemen in de achtertuin van Coen
zonnebloemen†

De zonnebloem is een plant die weinig eisen stelt aan de grond, maar wel graag op een zonnige plaats staat. In uw tuin is hij dus heel gemakkelijk op te kweken.

De zonnebloem heeft verschillende functies:

  • De bloemen worden goed bezocht door allerlei insecten.
  • In het najaar eten vogels de vetrijke zaden.††Vooral Koolmezen en halsbandparkieten smullen van de pitten - de grote groene halsbandparkiet (met rode halsband), die in Nederland steeds vaker voorkomt, haalt hiervoor soms acrobatische toeren uit.
  • Bloemsierkunstenaars gebruiken de†nog volle zaadhoofden voor winterse decoraties.
  • Een haag van zonnebloemen vormt een goede natuurlijke windsingel.

De gele zonnebloem is de bekendste, maar er zijn in tuincentra en bij zaadfirma's†nog vele andere variŽteiten te koop: enkele en gevulde, hoge onvertakte, lage vertakte, en verschillende kleurvariŽteiten zoals karmozijn, oranje, lichtgeel en gemengd.

Zonnebloemen zijn eenvoudig te zaaien en op te kweken. Als u wat minder tijd heeft is het het beste om ze ter plekke in de tuin te zaaien, maar dan moeten wel wat meer zaden worden gezaaid, want vogels en muizen woelen de zaden op. Binnen, of in de kas, zaaien is ook mogelijk. Let er dan wel op dat de zonnebloemen door de temperatuur en de zon niet te snel hoog worden en een dunne steel krijgen, want dan zijn ze als ze naar buiten mogen erg kwetsbaar en kunnen ze door de wind snel breken.

Het uitplanten kunt u gaan doen als de wortels de potten beginnen te vullen en het liefst bij zacht en windstil weer. Plant ze in de tuin dan weer op dezelfde diepte als dat ze in de pot stonden. Bij te diep planten kunnen de stengels gaan rotten.

Zonnebloemen groeien in principe op elke grondsoort, alleen van te natte klei kunnen jonge planten snel gaan rotten. Om het beste uit de zonnebloem te halen, is het zaak om de grond luchtig te maken en wat organisch materiaal (compost) toe te voegen, de plantjes bij droogte water te geven en ze regelmatig (eens keer per week) een beetje vloeibare mest te geven.

Zonnebloemen hebben nauwelijks last van ziekten of plagen, behalve soms van bladluis, maar daar doen de vogels en lieveheersbeestjes zich wel te goed aan.