Home

Lathyrus latifolius

Lathyrus latifolius is een vaste plant, in tegenstelling tot de ťťnjarige lathyrus of pronkerwt. Het is een klimplant die zich met ranken hecht aan andere planten, takken of aan gaas. De plant kan elk jaar zo'n 2 ŗ 3 meter klimmen. In het najaar sterft hij af om in het voorjaar weer te verschijnen.

Een†eigenschap van Lathyrus is hoe meer bloemen je ervan plukt hoe meer bloemen er zullen groeien. Let wel op dat je voldoende bloemen laat zitten om te laten rijpen tot zaad, dat je†dan kunt uitdelen aan tuinvrienden of op de website van de Nationale Proeftuin kunt zetten.

Foto: Frans Roest
Foto: Frans Roest
Om het zaad goed uit te zaaien laat je het eerst wellen tussen een nat zakdoekje. Als er groen/witte puntjes zichtbaar worden doe dan de zaadjes voorzichtig in een potje met een mengsel van potgrond met zand. Niet te diep planten.

Uitplanten eind maart/begin april. Rechtstreeks in de grond kan ook vanaf april, maar pas op de vogels, ze†zijn†gek op de zaden.

Het eerste jaar na het zaaien verschijnen er nog geen bloemen. De plant 'vestigt' zich alleen nog. Maar de volgenden jaren zult u er volop van†kunnen genieten.†

Het verplanten na een jaar zal meestal mislukken, want de plant maakt een geweldig diepe penwortel.

Helaas bezit Lathyrus niet de eigenschap van de ťťnjarige soort: de heerlijk kenmerkende geur, de vaste lathyrus is geurloos.

Lathyrus is er in het wit, rose en cyclaamrood/roze.