Home

Waar komt water vandaan?

Ons drinkwater bestaat al net zo lang als de aarde zelf. Het grootste deel van dat water is steeds hetzelfde gebleven. Water verandert alleen steeds van plek en van vorm. Soms is het ijs op de noordpool, dan weer zit het in de zee, en soms is het de stoom uit de fluitketel. Het zou best eens kunnen dat jij ooit water hebt gedronken dat de oude Egyptenaren hebben uitgeplast! Water is steeds ergens anders. Het doorloopt een kringetje: de waterkringloop.

De waterkringloop

Laten we een druppel water volgen die in de oceaan zit. De hele dag schijnt de zon op het water. Het water dat aan de oppervlakte zit wordt er warm van. Zo warm dat het op een gegeven moment verdampt. Het verdampte water is nu een gas en stijgt op, de lucht in. Met heel veel damp samen vormt het wolken. De wolken drijven weer naar het land toe. Als de wolk groot is kan het ineens teveel aan water hebben en dan gaat het regen. De druppel valt dan op aarde, soms misschien wel als sneeuw of als hagel. De druppel kan vanaf de aarde weer verdampen door de zon, maar het kan ook zijn dat het de grond inzakt, dan wordt het grondwater. Het kan ook zijn dat de druppel in een meer of rivier terechtkomt. Dan wordt het oppervlaktewater. De druppel komt op een gegeven moment weer in de oceaan terecht en dan is zijn kringetje rond, en kan het weer een nieuw kringetje lopen.

Jij doet ook mee!

Iedereen doet mee aan de waterkringloop: jij, dieren, planten, alles wat leeft heeft water nodig! Als de druppel water in het drinkwater terecht komt kan het zijn dat jij hem drinkt. En dan plas je hem op een gegeven moment weer uit, of je zweet hem uit! Maar ook als je jezelf doucht of de afwas doet, dat hoort allemaal bij de waterkringloop.

Het molecuul water

Hoe ziet water eruit? In grote hoeveelheden ken je het wel, dan is het een glas water, of een rivier. Als we een druppel van heel, heel dicht bij bekijken dan blijkt dat water bestaat uit een heleboel kleine deeltjes die allemaal hetzelfde zijn: watermoleculen. Die kan je nooit met het blote oog zien, zo klein. Het molecuul bestaat uit zuurstof (O) en uit waterstof (H). Zuurstof zit gewoon in de lucht en elk levend wezen heeft het nodig om te kunnen leven. Waterstof is ook een gas. Als†waterstof samen met zuurstof komt en er is ook nog electriciteit dan kan er water onstaan: twee waterstof met een zuurstof. Watermoleculen samen vormen water, en dat is een hele bijzondere stof. Het is hartstikke nodig om te kunnen leven!

NEMO

Nemo heeft een exhibit over waterzuivering en over water. Kinderen kunnen op een interactieve manier (lekker kliederen) kennis maken met het proces van zuiveren. Daarnaast zijn er ook een aantal filmpjes te zien en watergeluiden te horen. Er is ook lesmateriaal gemaakt bij deze exhibit, voor het primaire onderwijs en het voortgezet onderwijs.

Het is gratis te downloaden van het internet:
www.e-nemo.nl/nemo/assets/upload/WATERRIJKPO.pdf


Klik op 'Nemo' (bovenaan) voor een overzicht van de beschikbare artikelen van NEMO