Home

Zwarte slingeraap

NAMEN

Wetenschappelijke naam: Ateles paniscus ssp. chamek
Engelse naam: Black Spider Monkey
Duitse naam: Schwarzer Klammeraffe
Franse naam: Singe-araignée noir

INDELING

Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
Orde: Apen (Primates)
Familie: Grijpstaartapen (Cebidae)
Geslacht: Slingeraap (Ateles)
soort: Zwarte slingeraap (Ateles paniscus)

Rob Doolaard/IZP
Zwarte slingeraap
KENMERKEN

Lengte: Tot 1,50 m (kop tot staartpunt)
Gewicht: 6 tot 8 kg
Levensduur: Enkele Blijdorp-dieren zijn al ouder dan 25 jaar
Geslachtsverschillen:


Mannetje is zichtbaar groter en zwaarder dan vrouwtje. Opvallend is dat de clitoris van het vrouwtje groter is dan de penis van het mannetje

IN DE NATUUR

Biotoop: De boomtoppen van het tropisch bos
Verspreidingsgebied: Amazonegebied (Zuid-Amerika)
Paartijd: Geen vaste paartijd
Voortplanting: Draagtijd is 140 dagen. Aantal jongen per keer is 1
Voedsel:

Vooral vruchten en noten; overigens insecten, eieren en vogeltjes
Bedreiging: Staat niet op een lijst van bedreigde dieren
Leefwijze: In groepen variërend van enkele tot circa 25 dieren

IN DIERENTUINEN

Aantal: 32 dieren in 15 Europese dierentuinen (per 31-12-'94)
Voedsel:


Fruit, groente, wilgetakken (bast en bladeren), apenmix met mineralen en vitaminen, eiwitrijke pellets en af en toe een ei
Stamboeken:


Europees stamboek voor alle slingerapen (niet alleen de zwarte). Het wordt bijgehouden in Doué la Fontaine (Frankrijk)