Home

Chapman's zebra

NAMEN

Wetenschappelijke naam: Equus quagga ssp. antiquorum
Engelse naam: Chapman's zebra
Duitse naam: Chapman-Zebra
Franse naam: Zèbre de Chapman

INDELING

Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
Orde: Onevenhoevigen (Perissodactyla)
Familie: Paardachtigen (Equidae)
Geslacht: Paarden (Equus)
Soort: Steppezebra (Equus quagga)

Rob Doolaard/IZP
Chapman's zebra
KENMERKEN

Lengte: Tot 120 cm
Gewicht: Tot 250 kg
Levensduur: Tot 28 jaar
Geslachtsverschillen: Mannetje en vrouwtje verschillen vrijwel niet

IN DE NATUUR

Biotoop: Grote open grasvlakten
Verspreidingsgebied:

Angola en Zuidwest-Afrika, ten noorden van de republiek Zuid-Afrika
Paartijd: Oktober-november
Voortplanting: Draagtijd is 11 tot 13 maanden. Aantal jongen per keer is 1
Voedsel: Gras en kruiden
Bedreiging: Niet bedreigd
Leefwijze:



Families van merries, veulens en één hengst; aparte hengstengroepen; solitaire hengsten. Tijdens de trek loopt alles door elkaar in een grote kudde. Steppezebra's zijn redelijk verdraagzaam.

IN DIERENTUINEN

Aantal: Groot aantal (van deze ondersoort) in veel dierentuinen
Voedsel:

Hooi, paardenbrokken, appelen, groente (bijv. andijvie), wortelen, brood, havermout
Stamboeken: Geen stamboek

IN BLIJDORP

Aantal: Een stabiele groep van ongeveer 7 dieren.
Nageslacht:

Regelmatig krijgen de merries een veulen (voorjaar 1997 niet)
Bijzonderheden:




Bij deze ondersoort tussen de donkere strepen ook lichte 'schaduwstrepen'. Men neemt aan dat de strepen dienen om alle zebra's van een kudde te laten samensmelten tot een grote warreling van strepen. Dit brengt leeuwen in verwarring