Home

Stokstaartje

NAMEN

Wetenschappelijke naam: Suricata suricatta
Engelse naam: Slender-tailed Meerkat
Duitse naam: Erdmännchen
Franse naam: suricate

INDELING

Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
Orde: Roofdieren (Carnivora)
Familie: Civetkatachtigen (Viverridae)
Geslacht: Stokstaartjes (Suricata)
Soort: Stokstaartje (Suricata suricatta)

Rob Doolaard/IZP
Stokstaartje
KENMERKEN

Lengte: ± 35 cm en ± 20 cm staart
Gewicht: 0,9 kg
Levensduur: Circa 10 jaar
Geslachtsverschillen: Geen

IN DE NATUUR

Biotoop: Open, droog en ook rotsachtig gebied
Verspreidingsgebied: Zuid-Afrika
Paartijd: Geen vaste paartijd
Voortplanting:
Na een draagtijd van ± 11 weken worden 2 tot 4 jongen geboren
Voedsel:
Wortels, knollen, vruchten, etc. ook Insecten, larven, kleine slangen, vogels, eieren en kleine zoogdieren
Bedreiging: Niet bedreigd

IN DIERENTUINEN

Aantal:

Stokstaartjes zijn zeer populaire dierentuindieren. In meer dan honderd Europese en Amerikaanse dierentuinen zijn dan ook vele honderden stokstaartjes aanwezig
Voedsel:
Fruit, meelwormen, eendagskuikens, vlees (kip/konijn), ei, insecten
Stamboeken: Geen

IN BLIJDORP

Aantal:
Meestal 10 dieren.
Nageslacht: Er worden vrijwel jaarlijks stokstaartjes geboren
Bijzonderheden:




De stokstaartjes in Blijdorp kregen in 1996 een nieuw verblijf. Alle voorzorgsmaatregelen ten spijt zagen ze al gauw kans om uit het verblijf te komen en op verkenning te gaan. Zolang ze de directe omgeving van hun verblijf niet verlaten en netjes weer terugkeren, mogen ze van hun gedeeltelijke vrijheid genieten