Home

Sperweruil

NAMEN

Wetenschappelijke naam: Surnia ulula
Engelse naam: Hawk owl
Duitse naam: Sperbereule
Franse naam: Chouette-épervier

INDELING

Klasse: Vogels (Aves)
Orde: Uilen (Strigiformes)
Familie: Uilen (Strigidae)
Geslacht: Sperweruilen (Surnia)
Soort: Sperweruil (Surnia ulula)

Rob Doolaard/IZP
Sperweruil
KENMERKEN

Lengte: Tot 38 cm
Gewicht: Tot 370 gram
Levensduur: Tot ±25 jaar
Geslachtsverschillen: Vrouwtje is iets groter dan mannetje

IN DE NATUUR

Biotoop: Leeft in uitgestrekte bossen
Verspreidingsgebied:

Een brede band in het noorden van Europa, Aziė en Noord-Amerika
Paartijd: Einde winter en begin lente
Voortplanting:



Vanaf eind april worden maximaal 7 eieren gelegd met tussenpozen van 2 dagen. Het broeden duurt ± 27 dagen per ei. Vanaf het eerste ei wordt er al gebroed zodat de uitgekomen jongen verschillen in grootte
Voedsel:

Muizen, andere kleine zoogdieren tot de grootte van een eekhoorn, kleine vogels tot sneeuwhoenders toe
Bedreiging:

Dankzij een groot verspreidingsgebied is de soort niet bedreigd

IN DIERENTUINEN

Aantal:

Ongeveer 60 dieren.
Voedsel: Muizen, kleine ratten, eendagskuikens
Stamboeken: Geen stamboek

IN BLIJDORP

Op dit moment: Een paartje.
Nageslacht:

Het paartje krijgt af en toe jongen.
Bijzonderheden:




Sperweruilen zijn dagactieve uilen, wat te zien is aan hun ogen: die zijn geel, in plaats van roodbruin of zwart. De sperweruilen krijgen binnenkort een nieuw verblijf samen met de Laplanduilen. Het komt achter het flamingostrand onder de bomen