Home

Renmuis

NAMEN

Wetenschappelijke naam: Meriones unguiculatus
Engelse naam: Mongolian Gerbil/Jird
Duitse naam: Mongolische Rennmaus
Franse naam: Múrione de Mongolie

INDELING

Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
Orde: Knaagdieren (Rodentia)
Familie: Hamsters (Cricetidae)
Geslacht: Zandmuizen of woestijnmuizen (Meriones)
soort: Renmuis (Meriones unguiculatus)

Rob Doolaard/IZP
Renmuis
KENMERKEN

Lengte: 11 tot 13 cm, plus een staart van 9 tot 11 cm
Gewicht: Tot 60 gram
Levensduur: 3 tot 5 jaar
Geslachtsverschillen: Geen

IN DE NATUUR

Biotoop: Droge steppe en halfwoestijn
Verspreidingsgebied: Mongolië en omstreken
Paartijd: Geen vaste tijd
Voortplanting:

In het zomerhalfjaar drie keer, steeds kort na het spenen van de vorige jongen ruim drie weken
Voedsel:


Zaden, wortels en andere plantendelen; insecten (weinig). Ze drinken geen water, omdat ze voldoende vocht uit hun voedsel halen
Bedreiging: De soort is niet bedreigd
Leefwijze:





Koloniedieren die zowel overdag als 's nachts actief zijn. meestal staan er enkele dieren op de uitkijk, op hun achterpoten en staart, terwijl de andere eten. Door de snelle voortplanting kan een heuvel in één zomer een enorme kolonie bevatten, maar daarvan overleven maar enkele dieren de winter

IN DIERENTUINEN

Aantal:

In vier Europese dierentuinen komen ze in sterk wisselende aantallen voor.
Voedsel:


Duivenzaad, noten, pinda's, zonnebloempitten, krenten, appel, wortel, sla, banaan. Er staat altijd een bakje water, waar ze vrijwel niet van drinken
Stamboeken: Geen

IN BLIJDORP

Op dit moment:

Een stabiel groepje van ongeveer 10 dieren.
Nageslacht: Er worden regelmatig jongen geboren. De jongen zijn steeds goed zichtbaar voor het publiek.