Home

Noordelijke suikereekhoorn

NAMEN

Wetenschappelijke naam: Petaurus breviceps ssp. ariel
Engelse naam: Sugar Glider
Duitse naam: Kurzkopfgleitbeutler
Franse naam: Phalanger volant

INDELING

Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
Orde: Buideldieren (Marsupialia)
Familie: Klimbuideldieren (Phalangeridae)
Geslacht: Vliegende buideleekhoorns (Petaurus)
Soort: Suikereekhoorn (Petaurus breviceps)

Rob Doolaard/IZP
Noordelijke suikereekhoorn
KENMERKEN

Lengte: Tot ± 17 cm
Gewicht: Tot ± 140 gram
Levensduur: Naar schatting 10 jaar
Geslachtsverschillen:

Mannetje is niet veel langer, maar wel steviger gebouwd dan vrouwtje

IN DE NATUUR

Biotoop: Open bos-achtige biotopen; ook parken en tuinen
Verspreidingsgebied: Noordoost-Australiė
Voortplanting:

Het vrouwtje krijgt na twee weken draagtijd een tot drie jongen, die zich verder ontwikkelen in de buidel
Voedsel:

Insecten, vruchten, bloemen, plantensappen en soms kleine vogels
Bedreiging: Een van de meest algemene australische zoogdieren

IN DIERENTUINEN

Aantal:

In Europa is Blijdorp de enige dierentuin met deze ondersoort
Voedsel: Fruit, krekels, meelwormen; extra vitaminen en eiwitten
Stamboeken: Geen stamboek

IN BLIJDORP

Aantal:

Meestal 8 dieren.
Nageslacht: Regelmatig een jong.
Bijzonderheden:




In het wild kunnen de dieren zweefvluchten van wel 50 meter maken. Die ruimte kunnen ze in Blijdorp niet krijgen. Zweefvluchten zijn dan ook niet te zien, sprongen wel. Bij een van de jonge dieren moest de staart geamputeerd worden.