Home

Maleise tapir

NAMEN

Wetenschappelijke naam: Tapirus indicus
Engelse naam: Malayan Tapir
Duitse naam: Schabrackentapir
Franse naam: Tapir a dos blanc

INDELING

Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
Orde: Onevenhoevigen (Perissodactyla)
Familie: Tapirs (Tapiridae)
Geslacht: Tapirs (Tapirus)
Soort: Maleise tapir (Tapirus indicus)

Rob Doolaard/IZP
Maleise tapir
KENMERKEN

Lengte: Tot 250 cm, plus 5 tot 10 cm staart
Gewicht: 250 tot 300 kg
Levensduur: Tot 30 jaar
Geslachtsverschillen: Geen

IN DE NATUUR

Biotoop: Dichte primaire regenwouden
Verspreidingsgebied: Van Birma en Thailand tot aan Maleisië en Sumatra
Paartijd: Geen vaste paartijd
Voortplanting:

Na een draagtijd van 390 tot 395 dagen wordt één jong geboren
Voedsel: Plantaardig, vooral bladeren
Bedreiging: De soort is bedreigd

IN DIERENTUINEN

Aantal:

Op 31 december 1996 waren er 42 Maleise tapirs in 17 Europese dierentuinen aanwezig.
Voedsel:

Paardebrokken, appel, peen, sla, andijvie, brood, lucerne, tomaten, gekookte rijst, gekookte aardappelen, wilgetakken
Stamboeken:

Het internationale stamboek voor de Maleise tapir wordt in Orlando (VS), en het EEP in Neurenberg gecoördineerd

IN BLIJDORP

Aantal: 

Meestal 3 dieren.
Nageslacht:



De eerste geboorte in Blijdorp vond in 1975 plaats. in totaal zijn er nu acht Maleise tapirs in Rotterdam geboren, die zijn verhuisd naar Antwerpen, Neurenberg, Twycross, Philadelphia en Memphis.

Lees meer in het essay over tapirs