Home

Leeuw

NAMEN

Wetenschappelijke naam: Panthera leo
Engelse naam: Lion
Duitse naam: Löwe
Franse naam: Lion

INDELING

Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
Orde: Roofdieren (Carnivora)
Familie: Katachtigen (Felidae)
Geslacht: Panters (Panthera)
Soort: Leeuw (Panthera leo)

Rob Doolaard/IZP
Leeuw
KENMERKEN

Lengte: Tot 190 cm, plus 105 cm staart
Gewicht: Tot 250 kg
Levensduur: Tot 29 jaar (in dierentuinen)
Geslachtsverschillen:

Mannetjes hebben gele tot donkerbruine manen en zijn groter dan vrouwtjes

IN DE NATUUR

Biotoop: Open landschappen met veel gras
Verspreidingsgebied:

Oorspronkelijk vrijwel geheel Afrika behalve in woestijnen en bossen, en van Klein-Azië tot in India
Paartijd: Geen vaste tijd
Voortplanting:






De vrouwtjes leven in groepen tot ongeveer tien dieren met hun jongen. Bij zo'n groep horen een of enkele mannetjes, waarvan alleen de sterkste met de vrouwtjes paart. Andere mannetjes zwerven in los-vaste groepjes rond. Regelmatig wordt een haremhouder verslagen door een nieuw mannetje, waarna hij zich ook bij een mannengroepje aansluit.
Voedsel:


De vrouwtjes vangen, met elkaar samenwerkend, een groot hoefdier (zebra of antilope). Het mannetje eet zich eerst vol, daarna de vrouwtjes en de jongen.
Bedreiging:





Enkele ondersoorten zijn uitgestorven: Kaapse, Perzische en Berber-leeuw. De Indische leeuw komt alleen nog in één reservaat voor. De andere vier ondersoorten leven in verschillende reservaten in Afrika. Ze zijn min of meer bedreigd doordat hun biotoop wordt vernietigd en door de oorlogen.

IN DIERENTUINEN

Aantal: Honderden in Europese dierentuinen
Voedsel:

Stukken rundvlees met bot, konijnen, kippen, aangevuld met vitaminen en mineralen
Stamboeken: Niet in Europa; wel in de Verenigde Staten