Home

Kuifhert

NAMEN

Wetenschappelijke naam: Elaphodus cephalophus
Engelse naam: Tufted Deer
Duitse naam: Schopfhirsch
Franse naam: Cerf touffé

INDELING

Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
Orde: Evenhoevigen (Artiodactyla)
Familie: Herten (Cervidae)
Geslacht: Kuifherten (Elaphodus)
Soort: Kuifhert (Elaphodus cephalophus)

Rob Doolaard/IZP
Kuifhert
KENMERKEN

Lengte: Tot 90 cm
Gewicht: Tot 23 kg
Levensduur:

Onbekend; in Londen is een hert eens zeven jaar oud geworden
Geslachtsverschillen: Het mannetje heeft slagtandjes en een puntgeweitje

IN DE NATUUR

Biotoop: Dichtbegroeide hellingen tussen 900 en 2600 m hoogte
Verspreidingsgebied: Van Noord-Birma tot ver in China
Paartijd: Onbekend; waarschijnlijk eind september en begin oktober
Voortplanting:




Na een draagtijd van zeven maanden wordt een jong geboren van ongeveer 1800 gram. Het jong heeft dan al een kuif en lijkt sprekend op de ouders, alleen heeft het vlekken in zijn vacht. Anderhalf jaar later is het jong zelf geslachtsrijp.
Voedsel: Vooral gras en bladeren, maar ook vlees!
Bedreiging:


De soort is waarschijnlijk niet bedreigd, maar zeker is dat niet, omdat er weinig over de situatie van het dier in de natuur bekend is

IN DIERENTUINEN

Aantal:

In Europa minder dan tien dieren.
Voedsel:


Appel, hertenbrokken, wortelen, lucernehooi, bamboetakken, wilgentakken, blaadje sla of andijvie, tomaat, geplette tarwe
Stamboeken: Geen stamboek

IN BLIJDORP

Aantal: Meestal 3.
Nageslacht:


De kuifhertjes in Blijdorp krijgen wel eens jongen, maar die hebben vaak een te zwakke gezondheid om in leven te blijven.
Bijzonderheden:


Het kuifje, dat opgezet kan worden bij opwinding; de opvallende traanklieren voor de ogen, waarmee de dieren hun territorium markeren; het blaffende geluid in de paartijd.