Home

Caracal

NAMEN

Wetenschappelijke naam: Felis caracal
Engelse naam: Caracal Lynx
Duitse naam: Wustenluchs
Franse naam: Caracal

INDELING

Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
Orde: Roofdieren (Carnivora)
Familie: Katachtigen (Felidae)
Geslacht: Katten (Felis)
Soort: Caracal of Woestijnlynx (Felis caracal)

Rob Doolaard/IZP
Caracal
KENMERKEN

Lengte: tot 90 cm (kop tot staartpunt)
Gewicht: 13 - 19 kg
Levensduur: tot 17 jaar
Geslachtsverschillen: Mannetjes iets groter dan vrouwtje

IN DE NATUUR

Biotoop:

Droge rotsachtige streken en steppen, vooral indien met doornstruiken begroeid. Geen woestijn
Verspreidingsgebied: Afrika; Azie tot aan de Kaukasus en de Himalaya
Paartijd: Geen vaste paartijd
Voortplanting:

Draagtijd is 69 tot 78 dagen. Aantal jongen per keer is 1 tot 6, meestal 3
Voedsel: Knaagdieren, kleine antilopen, vogels
Bedreiging:

Aziatische ondersoorten opgenomen in de Rode Lijst van bedreigde dieren
Leefwijze: Solitair (alleen levend)

IN DIERENTUINEN

Aantal: Minstens 160 in ca. 55 dierentuinen (1995)
Voedsel: Ratten, eendagskuikens, vlees met botten, hele kip, vis
Stamboeken: Internationaal (in PALM DESERT, USA) in voorbereiding